Kusuki Eiko

Naruto Fansite

Megszólítások

 

Sakura-chan,Sasuke-kun,Tsunade-sama és Kakashi senpai.Ezeket a megszólításokat gyakran hallhatjuk a japán feliratos részeknél.De mit is jelentenek ezek a szavak,amit a japánok a megszólításnál használnak?

Ezek a szavak (san,sama,kun stb.) megszólítás gyanánt szolgálnak és mindegyiknek megvan a maga jelentése.A magyarban nem használunk ilyen szavakat,ezért nincsenek is lefordítva.

 

-Chan:Kisebb lányok

-San:Idősebb lányok,kisebb fiúk, magasabb rangú

-Kun:Idősebb fiúk

-Baachan:Idős hölgyek kedves,udvarias megszólítása

-Sensei:olyan személyek neve után rakjuk ezet a szót (pl.:Kakashi sensei) aki rangban fölöttünk áll és joga van parancsolni neked.Ez az utótag a tanárok ill. főnökök neve után szokott szerepelni.

-Sama:Ezt az utótagot akkor használjuk amikor rangban vagy társadalmi rétegben fölöttünk álló személyt szólítunk meg (pl.:Orochimaru-sama) vagy az illető idősebb nálunk.Akkor is használhatjuk a 'sama' szócskát ha tiszteletünket akarjuk kifejezni annak akivel beszélünk.

-Senpai:Magasabb ragú vagy végzettségű személy,de idősebb emberek megszólításakor is használatos és ritkábban a tanárok megszólítására is használják (pl.:Deidara sempai).

 

Egyéb megszólítások:

-Oneechan:Kisebb lánytestvér

-Oneesan:Nálad idősebb lánytestvér

-Oniichan:Bár a 'chan' szócska itt is szerepel,ezt a megszólítást a kisebb fiútestvérekre szokás alkalmazni

-Oniisan:Idősebb fiútestvér megszólítása

A nap vicce